صادرات گازوئیل به عنوان یکی از مهمترین محصولات انرژی در بسیاری از کشورها به واسطه استفاده گسترده از آن در صنایع مختلف و حمل و نقل، از اهمیت بسیاری برخوردار است. گازوئیل یکی از محصولات نفتی است که از فرآیند تقطیر نفت به دست میآید و به دلیل ویژگیهای خاص خود از جمله قابلیت انباشت در مقدار بزرگ، قابلیت حمل و نقل آسان و قیمت مناسب، در بازارهای جهانی تقاضا بسیاری دارد.
تعدادی از کشورها، از جمله ایران، از تولید گازوئیل به میزان قابل توجهی برخوردارند و در برخی موارد این محصولات به کشورهای همسایه یا کشورهای دیگر برای تامین نیازهای انرژیای صادر میشوند. صادرات گازوئیل میتواند به عنوان یکی از منابع درآمدزایی مهم برای کشورهای تولیدکننده نفت، از جمله ایران، محسوب شود و از طریق این تجارت، ارتباطات تجاری بین المللی تقویت میشود.
گازوئیل بعنوان سوخت موتورهای دیزلی و تأسیسات حرارتی بکار میرود.
محدوده هیدروکربنهای آن بین C14-C20 و حتی C25 با دامنه نقطه جوش ۳۸۵-۲۵۰ درجه سانتیگراد است.
نفتگاز عمدتاً از سه گروه پارافینیک ، نفتنیک و آروماتیک تشکیل شده ، دارای حداقل نقطه اشتعال 54 °C و ماکزیمم نقطه ریزش 0 °C است.
دانسیته آن در دمای 15.6 °C برابر با 820-860kg/m3 است.
مهمترین مشخصه آن عدد ستـان است که باید بیشـتر از ۵۰ باشد تا موتور های دیزلی و گازوئیلی نرم و بی صدا کار کنند.
سوخت دیزل به هر گونه سوخت مایع گفته میشود که در موتورهای دیزلی بکار رود. این سوخت بیشتر از روش ویژهای در تقطیر جز به جز نفت مازوت بدست میآید اما روشهای دیگری نیز برای فراوری سوخت دیزل بدون بهرهگیری نفت وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود :
اشاره داشت که بهرهگیری جهانی از آنها به سرعت در حال افزایش است. برای ابهامزدایی میان گونه به دست آمده از نفت و دیگر گونهها، گونه نفتی را نفتدیزل یا پترودیزل مینامند.
گونه استاندارد برای تعریف دیزل است که دارای گوگرد بسیار کم است. مطابق آمار سال ۲۰۰۷، نزدیک به همه سوخت دیزل بکار رونده در آمریکا و اروپا، از گونه بسیار کم گوگرد است.
همانگونه که اشاره شد کیفیت سوخت دیزل که در موتورهای دیزلی یا در دیزل ژنراتورها بکار میرود تاثیر بسیار زیادی بر خرابیها و کیفیت کار دستگاهها خواهد گذاشت.
کیفیت سوخت دیزل به عوامل متعددی وابسته است که به دو دسته عوامل اولیه و ثانویه تقسیم می شوند.
بنا به توصیه اغلب تولیدکنندگان موتور دیزل و دیزل ژنراتور تستهای اولیه بر اساس استاندارد ASTM و دریافت گواهینامه سوخت بر اساس الزامات تولیدکننده موتور دیزل ضروری است و ضمن فیلتراسیون دورهای سوخت باید میزان آلودگی کنترل شده و زمان نگهداری آن از ۶ الی ۹ ماه بیشتر نشود.
باید توجه کرد که برخی مشکلات موتورهای دیزل که وابسته به سوخت آن است براحتی پس از احتراق قابل شناسایی است به عنوان مثال دود زردرنگ خروجی از اگزوز نشانه گوگرد بالای آن است و دود سفید رنگ نشانگر آب موجود در سوخت است.