محصولات کشاورزی و باغی

محصولات کشاورزی و باغی

بازار صادرات محصولات کشاورزی به دلیل روی آوردن هرچه بیشتر مردم به گیاهخواری در جهت دفاع از حقوق حیوانات یا برای اهدافی چون سلامتی و غیره، روز به روز گسترده‌تر می‌شود. به این ترتیب فرصت مناسبی برای کشاورزان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی کشورهایی که از نظر منابع طبیعی و کشاورزی در موقعیت خوبی قرار دارند به وجود خواهد آمد. 

تنها کافی است بر اساس شرایط و محصولات خود بهترین بازار برای صادرات محصولات کشاورزی را کشف کرده و نسبت به در دست گرفتن بازار اقدام کنید. کشاورزی منبع اصلی امرار معاش در مناطق روستایی است به طوری که تقریباً ۸۰ درصد جمعیت آن‌ها از این راه امرار معاش می‌کنند. اگرچه سهم آن به طور قابل پیش بینی رو به کاهش است، کشاورزی (زراعت، دام، شیلات و جنگلداری) یک سوم تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد و محصولات کشاورزی ۳۲ درصد از ارزش کل صادرات را تشکیل می‌دهند. در این میان، بخش زراعی، به ویژه محصولات غذایی (عمدتاً برنج و گندم)، نقش غالب را ایفا می‌کند و حدود ۷۶ درصد از ارزش افزوده کشاورزی را تشکیل می‌دهد. با این حال به دلایلی چون افزایش جهانی جمعیت سهم کشاورزی غیر زراعی، به ویژه دام و شیلات، همواره در طی سالیان مختلف افزایش آهسته و پیوسته‌ای داشته است. جوت و محصولات جوت خام، میگو و ماهی منجمد و چای از عمده‌ترین محصولات صادراتی کشاورزی غیرزراعی هستند.

 

مزیت صادرات محصولات کشاورزی

ممکن است فکر کنید که محصول شما در حال حاضر در بازار داخلی عملکرد خوبی دارد و بنابراین نیازی به گسترش به بازارهای جدید نیست. با این حال، با باز شدن روزافزون اقتصادهای جهانی به روی کالاها و خدمات تولید شده در خارج، رقابت در بازار داخلی همچنان افزایش خواهد یافت و بقا ممکن است به توانایی رقابت در داخل و خارج از کشور بستگی داشته باشد. از این نظر، علیرغم مشکلات و موانع صادرات محصولات کشاورزی، مزایای بی‌شماری در این حوزه وجود دارد.

۱- افزایش رقابت پذیری
صادرات محصولات کشاورزی می‌تواند به شما این امکان را بدهد که با ایده‌های جدید، شیوه‌های مدیریتی، تکنیک‌های بازاریابی و روش‌های رقابت آشنا شده و به این ترتیب موقعیت بهتری برای کسب و کار خود در بازارهای هدف چه در میان رقبای داخلی و چه خارجی کسب کنید.

۲- افزایش فروش
صادرات محصولات کشاورزی یکی از راه‌های افزایش پتانسیل فروش محصولات است. با توجه به اندازه کوچک بیشتر بازارهای داخلی، با ورود به بازار بزرگ جهانی می‌توانید به جمعیت بزرگ‌تری از مشتری دست پیدا کنید.

۳- سود بیشتر
هیچ شرکتی صادرات نمی‌کند مگر با قصد کسب سود بیشتر. به طور کلی، مشتریان بین‌المللی در بازارهای بزرگتر احتمالاً سفارشات بسیار بزرگ‌تری نسبت به یک خریدار محلی ارائه می‌دهند. برخی از محصولات کمیاب (مانند غذاهای خاص) نیز ممکن است بتوانند قیمت بالاتری در بازارهای خارج از کشور داشته باشند، به ویژه در بازاری که مصرف کننده نسبتاً مرفه است و مایل به پرداخت قیمت بالاتر برای یک محصول درجه یک است. همه این عوامل می‌توانند بر حاشیه سود یک شرکت صادر کننده محصولات کشاورزی تأثیر مثبت بگذارند.

۴- کاهش هزینه‌ها
با گسترش محدوده فروش به بازارهایی فراتر از بازار داخلی، بدون شک فروش افزایش می‌یابد و به دنبال آن سطح تولید نیز می‌تواند افزایش یابد که پیامد آن کاهش هزینه‌های تولید هر محصول بسته به فرآیند تولید خواهد بود. این نکته خصوصا در مورد محصولات کشاورزی فراوری شده مصداق پیدا می‌کند.

ارائه دهندگان مواد غذایی و نوشیدنی‌های ویژه باید فرآیند تولید را زمانی که سطح افزایش می‌یابد به دقت ارزیابی کنند تا اطمینان حاصل شود که کیفیت به خطر نمی‌افتد.

۵- کاهش آسیب‌پذیری
با ورود به بازارهای جهانی دیگر تنها به فروش در بازار محلی وابسته نخواهید بود و به این ترتیب در شرایط دشوار داخلی مانند زمانی که شرایط اقتصادی در داخل کشور نامطلوب شود، با تکیه بر مشتریان خارجی می‌توانید از آسیب‌های بازار داخلی در امان بمانید. حتی توصیه می‌شود که به یک بازار صادراتی وابسته نباشید زیرا این نیز می‌تواند شما را در برابر نوسانات در آن بازار بسیار آسیب پذیر سازد.

۶- تمدید چرخه عمر محصول
در بازار داخلی، محصول شما ممکن است به پایان چرخه عمر خود نزدیک شود. در چنین نمونه‌‌ای، یافتن بازار‌های هدف محصولات کشاورزی برای صادرات محصول و برای افزایش چرخه عمر محصول ایده‌آل خواهد بود.

مانع و مشکل بر سر راه صادرات محصولات کشاورزی

بر کسی پوشیده نیست که هر منفعتی با مشکلاتی همراه است. در واقع برای ورود به هر نوع کسب و کاری باید با چالش‌ها و مشکلات خاصی روبرو شوید. واردات و صادرات نیز چالش‌های متفاوتی نسبت به فروش محصولات در بازارهای داخلی دارد. از جمله مشکلات و موانع صادرات محصولات کشاورزی نیز می‌توان به رقابت شدیدتر و مواجه شدن با ذائقه‌های متفاوت مشتریان خارجی که از ورود به بازارهای جدید و بزرگ‌تر ناشی می‌شود اشاره کرد. با همه این‌ها اگر همه فعالیت‌ها به درستی برنامه ریزی شوند، می‌توان بر معایب و موانع این کسب و کار غلبه کرد.

۱- رقابت شدیدتر
معمولاً نمی‌توان از رقبا در بازارهای صادراتی اجتناب کرد. جهان صادرات، جهانی است و برای رقابتی ماندن ارائه دهندگان مواد غذایی، محصولات کشاورزی و نوشیدنی‌های خاص باید مزیت‌های رقابتی خود را پیدا کرده و آن‌ها را پرورش دهند تا در رقابت با رقبای خارجی پیروز باشند.

۲- هزینه بیشتر
توسعه بازار صادراتی زمان می‌برد. همچنین توسعه مواد تبلیغاتی/بازاریابی جدید، توسعه بسته‌بندی با طراحی مشتری پسند و تعیین پرسنل جدید برای سفر و انجام سایر وظایف اداری و عملیاتی می‌تواند پرهزینه باشد. این می‌تواند فشار شدیدی بر منابع مالی شرکت‌ها، به ویژه شرکت‌های کوچک‌تر وارد کند.

برای حل این مشکل، شرکت‌های کوچک‌تر می‌توانند فروش محصولات خود را به شرکت‌های بزرگ صادرکننده بسپارند. روش دیگر این است که چند شرکت کوچک با یکدیگر یک تعاونی برای صادرات محصولات خود تشکیل دهند.

۳- کیفیت محصول
به منظور تأمین استانداردها و الزامات محصول در بازارهای هدف و در نتیجه اجتناب از عودت کالا لازم است تا محصولات بر اساس استانداردهای بین‌المللی یا قوانین بازار هدف اصلاح شوند. برخی از شرکت‌ها ممکن است در مورد این تغییرات دانش فنی نداشته باشند و مجبور شوند هزینه‌های مربوط به استخدام یک متخصص را متحمل شوند. نیاز به تغییر محصول برای بازار صادراتی نیز می‌تواند نیاز به منابع انسانی و دیگر تغییرات عملیاتی شرکت را افزایش دهد.

۴- تبادل ارز
جدا از خطر عدم پرداخت، فرآیندهای پیچیده‌‌ای که در جمع آوری پرداخت‌ها با استفاده از روش‌های مختلف (محموله، اعتبار اسنادی و غیره) درگیر است، می‌تواند زمان‌بر باشد. بنابراین شرکت‌هایی که جریان نقدی محدودی دارند، باید مشکلات مالی مرتبط با صادرات محصولات کشاورزی را کاملاً درک کنند.

از سوی دیگر مشکلات مرتبط با تبادل ارز نیز مشکلی بر مشکلات صادرکنندگان افزده است.

۵- ریسک بالاتر
محدودیت‌های اقتصادی یا دولتی در بازار صادرات می‌تواند بر تجارت شما تأثیر منفی بگذارد. نوسانات نرخ ارز نیز می‌تواند مشکل ساز باشد، به ویژه برای آن دسته از کشورهایی که دارای نرخ ارز شناور هستند.

از سوی دیگر، خطرات حمل و نقل نیز در ارسال کالا به نقطه‌ای بسیار دورتر از بازارهای محلی کم نیست. در صادرات محصول شما، خطر آسیب، گم شدن یا سرقت نیز وجود دارد.

۶- تعهد بلند مدت
بدون سطح بالایی از تعهد، بسیار بعید است که سرمایه‌گذاری صادراتی شما در بلندمدت موفق شود. حفظ حضور پایدار در بازار صادرات مستلزم زمان، تمایل و منابع قابل توجه است. همچنین ممکن است ماه‌ها یا حتی سال‌ها طول بکشد تا تصمیم شما برای صادرات محصولات کشاورزی شروع به سوددهی کند. اینها همه مسائلی است که صادرکننده بالقوه باید در نظر داشته باشد.

۷- مشتریانی با ذائقه متفاوت
زبان، شیوه‌های تجاری و سایر آداب و رسوم در بازار صادرات ممکن است با بازار داخلی شما متفاوت باشد در نتیجه برای دستیابی به موفقیت بیشتر در بازار هدف، باید با وضعیت فرهنگی مشتریان خود آشنا شوید و در صورت نیاز رویکردتان را متناسب با آن تنظیم کنید.

۸- بازار متفاوت
یافتن اطلاعات در برخی از بازارها می‌تواند بسیار دشوار باشد. فقدان اطلاعات به این معنی است که شما اطلاعات کافی در مورد رقبای خود و روندهای مربوط به محصول خاص خود و محصولات مشابه خود ندارید. این می‌تواند بر توانایی شما برای عملکرد خوب در بازارهای هدف محصولات کشاورزی تأثیر منفی بگذارد.

به عنوان مثال، گاهی ممکن است به دلایلی چون افزایش تولید محصول مورد نظر در بازارهای هدف، تقاضای آن کشور برای واردات کاهش پیدا کند یا به خاطر وجود رقبایی با کیفیت بالا یا قیمت مناسب در یک بازار، رقابت در آن بازار با چالش‌های جدی مواجه باشد. در این موارد انجام تحقیق بازار قبل از ورود به بازارهای صادراتی محصولات کشاورزی و پیش‌بینی وضع بازارهای مختلف تا چند سال آینده می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

نیاز به توزیع‌کننده در بازار هدف و آشنایی با افراد و شرکت‌هایی برای همکاری در آن بازارها نیز از دیگر ملزمات صادرات محصولات کشاورزی است که می‌تواند این تجارت را با تأخیر و یا موانعی همراه سازد. برای حل این مشکل، شرکت ما با لینک‌هایی که در کشورهای مختلف جهان دارد، توزیع‌کنندگان مناسب را در هر بازار متناسب با محصول مشتری به ایشان معرفی خواهد کرد. کافی است برای سفارش تحقیقات بازار یا درخواست معرفی کارشناس و توزیع‌کننده مناسب با ما تماس بگیرید.